Hirdetés

loading...

2015. június 20., szombat

Rózsavíz


Rózsavizet így  készíthetünk:
Fontos, hogy csak a szirmokat használjuk fel, és ezek legyenek teljesen vegyszermentesek. Használat előtt alaposan mossuk meg a virágszirmokat. Két csésze rózsasziromhoz adjunk 4 csésze vizet, majd forraljuk fel, aztán hagyjuk kihűlni. Egy üvegedényben hagyjuk állni pár napot. Mindennap keverjük meg, hogy a szirmok a vízben kioldódjanak, és ne ússzanak a víz felszínére. Néhány nap múlva az alaposan kiázott rózsaszirmokat szedjük ki a vízből, majd szűrjük le a rózsaillatú vizet, és öntsük át egy jól záródó üvegbe. Hetekig is eláll a hűtőben.
Rózsavizet felhasználhatjuk:
A rózsavíz nagyon jó bőrtisztító és tonizáló szer. Emellett tökéletesen táplálja a száraz és a normál bőrt, illetve a szem környékét. Még az ekcémás bőrre is nyugtató hatást gyakorol. A fáradt és az irritált szemnek is gyógyírt jelent a rózsavíz. Nyáron a legnagyobb kánikulában frissítőként hat, ha az arcunkra spriccelünk egy kevés rózsavizet. Fürdővízbe csepegtetve testünket, lelkünket ellazító hatását tapasztalhatjuk meg. Amennyiben szájöblögetőként alkalmazzuk, az ínygyulladást csökkenthetjük vele.
Ha azt szeretnénk, hogy a ruháinknak friss, üde rózsaillata legyen, akkor vasaláskor spricceljünk rájuk egy kevés rózsavizet.
A konyhában is hasznosíthatjuk ebből a csodálatos virágból megalkotott rózsavizet. Pikáns ízt kölcsönöz a süteményeknek, édes pudingoknak. Feldobhatjuk szörpjeinket is egy kis rózsavízzel, illetve gyümölcssalátákat is ízesíthetünk vele. Nyáron készíthetünk rózsából limonádét, cukor és citromlé hozzáadásával, melyet hűtve, akár jégkockákkal is szervírozhatunk vendégeinknek a nyári hőségben.
Ezeken túl gyógyír lehet mandulagyulladásra és bélhurutra egyaránt.
Aki a kertjében illatos rózsabokrokkal büszkélkedhet, mindenképpen készítsen rózsavizet, és használja ki jótékony hatásait.

2015. május 27., szerda

A túró hatásai a szervezetre, receptekkel...

A túró kitűnő kalcium forrás, könnyen felszívódó formában van jelen.
Csontritkulásban szenvedőknek kifejezetten ajánlatos a fogyasztása.
Sok magas biológiai értékű fehérjét tartalmaz, valamint foszfor tartalma is magas.
Zsír tartalma alacsony, ezért fogyókúrázóknak is ideális.
Könnyen emészthető, a szervezet könnyedén lebontja. Jótékonyan hat a bélflórára.
  Gyomor panaszok esetén, megnyugtatja a gyomrot.
 A gyerekek és az idősebbek kitűnő tápláléka.
Kiemelkedő élettani hatásai révén a májbetegek, cukorbetegek diétájában is szerepel, valamint a magas vérzsír szint esetén is fogyasztása ajánlott, a diéták része.
Reumára és köszvény esetén is használható.
Gyulladáscsökkentő, hűsítő és fájdalom csillapító hatásának köszönhetően.

Recept:

2 evőkanál őrölt lenmag,
 1 1/2 evőkanál lenmagolaj,
50 gramm túró
Ez az alap recept ez tovább ízesíthető ízlés szerint gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Ha a lenmagot túróval párosítjuk, akkor még hatékonyabban szívódnak fel az Omega 3 zsírsavak. Köztudott, hogy az Omega 3 zsírsavak csökkentik a szív és érrendszeri betegségek  kialakulását. Szabályozzák  a vérnyomást, megelőzhető az érelmeszesedés.
Ezt a receptet kúra szerűen az alternatív gyógyászat régóta használja. Napi rendszerességgel ajánlott a fogyasztása.

A kaporral, zöldség zöldjével elkevert túró a vércukorszintet csökkenti.
A fahéjjal ízesített túró vérkeringés serkentő hatású,
A mazsolás túró pedig jót esz az emésztésünknek, elősegíti a bélmozgást.


Hideg túrós borogatást alkalmazhatunk a fájó területen. A túrót rákenjük egy pamut ruhára és ezzel borogatjuk a fájó részt. A túró magába szívja a salakanyagokat, addig tartsuk a testrészen, míg meg nem szárad a túró. Naponta egyszer-kétszer végezhetjük el, de mindig friss túróval.

Túrós receptek itt.
Túrógombóc 

Ezenkívül rovar csípés esetén is hatásos. A csípésre tegyünk egy kevés túrót és a fájdalom enyhülni fog. Leviszi a duzzanatot és a gyulladást is.

Valamint hidratáló hatású készítményt kapunk, ha mézzel elkeverjük. Felfrissíti a bőrt, üdévé, puhává téve azt.
Arcpakolásként használjuk, 15-20 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel leöblítjük.

2015. május 21., csütörtök

Gyógykávé

Ez a kávé erős fejfájás , valamint " másnaposság" esetén gyógyító hatású.

6 dl vízből, 4 evőkanál darált kávéból erős kávét főzünk. Megcukrozni nem szabad! Adagonként 1 citrom levét beleöntünk. Először biztosan furcsa lesz, de meg lehet szokni. Különösen, ha a gyógyhatására gondolunk.

2015. május 16., szombat

Mazsola hatásai a szervezetünkre

Már naponta pár szem mazsolával  is sokat tehetünk egészségünk védelmében.
  1. Rostokat tartalmaz. ezért jót tesz az emésztésünknek. A rostok vízzel érintkezve megduzzadnak, jó hatással van a bélmozgásra, megszünteti a székrekedést.
  2.  Már néhány szem mazsola is elegendő, segít eltávolítani a salakanyagokat, méreganyagokat a szervezetből.
  3.  Lugosit, sok káliumot és magnéziumot tartalmaz.
  4.  Vas tartalma a vérszegénység csökkentéséhez járul hozzá.
  5.  Réz tartalma a vörösvérsejt képzésben segít.
  6.  Megtalálható benne a B vitaminok sora és C vitamin is.
  7.  Megköti a szabad gyököket, kiváló antioxidáns, gyulladásgátló hatással bír. 
  8. Arginin aminosav tartalma fokozza a libidót. 
  9. A vitamin tartalma jót tesz a szemnek is.
  10.  Kalcium tartalma a csontok egészségéhez járul hozzá.
  11. Oleanol sav tartalma a baktériumok szaporodását gátolja.
  12. E vitamint is tartalmaz, a bőrt belülről táplálja.

Mazsolával készült receptek itt.

2015. április 30., csütörtök

Kurkuma az "élet fűszere"

kurkuma3-250x.jpg
Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.
Latin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae); Angol neve: turmetic (népiesen: holy powder - szent por); Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér; Szanszkrit nyelven: haridra;Hindi nyelven: haldin
Tartalom:

Története

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Érdekességek

A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik, és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják.

A kurkuma, mint fűszer

kurkuma2-200x.jpgA kurkumát az "élet fűszereként"tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".
A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak is. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt!
A kurkumát - pontosabban a kurkumint - előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkuma, mint gyógyító fűszer

A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Hatóanyagai

Két fő hatóanyaga a két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, egy polifenol. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes), antibakteriális, vírusölő, antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutation a test természetes gyógyító anyaga: természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból. Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabad gyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.
Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, gátolja a rákos sejtek növekedését.
A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló vízhajtó, ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is).   Hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. 

Kurkuma a népgyógyászatban

kurkuma-200x.jpgAz indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt -, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.
Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony májvédő. Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.


Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. 

Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?

Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100.000 lakosra jut 3,24 megbetegedés), emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.

Forrás:  Antalvali.com

2015. március 24., kedd

Ránctalanító szerek házilag a konyhából

Ezeket a házi készítményeket pakolásként használjuk a megtisztított arcunkra. Használatuk üdévé varázsolja bőrünket. Természetes anyagokat használunk, ezekben nincs tartósító és más adalékanyag sem, mint a drága kozmetikai készítményekben.

Almás pakolás:

Hozzávalók:
1 evőkanál méz, (táplálja a bőrt és fertőtlenít)
fél alma (kiváló antioxidáns)

Az almát meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük a mézzel. Vigyük fel az ujjainkkal az arcunkra, dekoltázsra is kenhetünk belőle.  Hagyjuk fent 20 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.

Száraz bőrre citromos pakolás:

Hozzávalók:

1 citrom leve, (nagyon jó hámlasztó)
2 evőkanál olívaolaj (táplálja a bőrt)

A kifacsart citromlevet összekeverjük az olívaolajjal, ezt a keveréket visszük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 10 percig, majd alaposan lemossuk.

Élesztős- tejszínes pakolás:

Hozzávalók:

1 dkg élesztő, ( gyulladáscsökkentő hatású)
10 ml tejszín, ( hidratáló)
1 evőkanál méz  (hidratáló, fertőtlenítő)

Az élesztőt belemorzsoljuk a tejszínbe, hozzáadjuk a mézet is. Felvisszük a megtisztított arcbőrünkre, hagyjuk fent 20 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.

Uborkás pakolás minden bőrtípusra:

Hozzávalók:

5 dkg uborka,
1 kefir,
1 tojásfehérje

Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük, belekeverjük a kefirbe, majd ehhez adjuk a habbá vert tojásfehérjét. Ezt a keveréket visszük fel az arcunkra és hagyjuk hatni 20 percen át. Ez folyósabb a többinél, a használatakor csepegni fog, erre készüljünk előre.

2015. február 28., szombat

Kopásos eredetű fájdalmakra recept

Egy nagyon olcsó és hatásos módja a fájdalom csillapításának, ha zselatint használunk. A zselatint állati csontokból állítják elő.
A kopásos ízületi megbetegedések nagyon sok embert érintenek. Az ízületi fájdalom, akkor jelentkezik, amikor az izmok nem tudják megfelelően mozgatni a csontokat. A zselatin ilyenkor segít.
Zselatinos ételek fogyasztása ajánlott, mint a kocsonya, gyümölcsös és zöldséges kocsonyák.
Recept:

  1. 1 csomag zselatint elkészíteni a leírása szerint és megenni. Minden nap kell enni 3-4 hónapig. 
  2. Külsőleg is használhatjuk, az elkészített zselatint beletesszük egy tégelybe és hűtőben tartjuk. Közvetlenül a problémás ízületre kell felvinni, rövid időn belül felszívódik és csak egy vékony hártya marad. Amit könnyen eltávolíthatunk.
  3. Készíthetünk belőle gumi cukrot is. A tasakon lévő utasításnak megfelelően elkészítjük és ízesítjük kedvünk szerint, majd jégkocka, vagy valamilyen formába önteni. Megdermedés után fogyasztható. 
Zselatinos recept a gumi torta receptje is.
Gumisütemény

Lényeg, hogy mindennap fogyasztjuk a zselatint valamilyen formában. Külsőleg és belsőleg egyszerre alkalmazva még hatásosabb, és nincs mellékhatás!
Ezenkívül jótékony hatással van még a körmökre és a hajunkra is.

A zselatinról bővebben itt. http://www.doktortihanyi.hu/content/kollagen-elixir

Gyömbér is hatásos ízületi gyulladásnál, porckopásnál.
Minden nap egy csésze gyömbér tea fogyasztása ajánlott, vagy fűszerként használjuk rendszeresen.

Gyömbér tea:

Hámozzunk meg egy gyömbér darabot, majd főzzük meg 1.5 l vízben. Ízesíthető citrommal, mézzel ízlésünk szerint. Iható szűrve, de el is fogyaszthatjuk a megfőtt gyömbér darabot.

Gyömbéres ételek: itt: